Image2

Skolens historie

Dette billede er sandsynligvis det første billede, der er taget af Nørresundby Mellem- og Realskole.

Læg mærke til at kirketårnet i baggrunden endnu ikke har fået takker på taget.

Image4

Den gamle Realskole set fra Nørregade

I dag Sct. Peders Gade. 

Læg mærke til de mange skorstene, den store indgangsdør (hvor sekretæren har kontor i dag, og hvor skolelederen tidligere havde kontor), de mange træer i skolegården og det prangende, hvide stakit.

Image5

Realskolen 

Anno ca. 1913

Image10

Billede af Solsideskolen

... som den ser ud i dag med vores nyeste bygning "Solsikken"

Foto: Kai Løgstrup

Siden Solsideskolens 75-års jubilæum har den lysende sol prydet skolens nordvestre gavl. Solen, som består af ca. 5000 små keramikstifter, er lavet af kunstneren Karl Morten Heilesen og denne afslørede selv relieffet, da man markerede skolens jubilæum den 17. juni 1978. Solrelieffet var en jubilæumsgave fra Karl Morten Heilesen og hans klassekammerater, dog med støtte fra Aalborg Kommunes Kunstfond.

I Aalborg Stiftstidende kunne man d. 17. juni 1978 blandt andet læse følgende: ”Flaget var i top, hurraråbene gjaldede, og gaver og gratulanter væltede ind dagen igennem. Og i skolegården overværede et par hundrede mennesker afsløringen af dagens største og mest farvestrålende gave: Et kæmpe keramik-relief af en sol.”

Image7

Årgang 1934

Ideen om keramiksolen blev undfanget, da Karl Morten Heilesen og hans gamle klassekammerater mødtes på skolen og fejrede deres 40 års realeksamens-jubilæum i 1974. I 1978 var årgang 1934 tilbage på skolen til afsløringen af relieffet.

Og i årene derefter har den gamle årgang 1934 flere gange deltaget i Solsideskolens dimissionsfester den sidste fredag før sommerferien; - senest den 22. juni 2001, hvor 5 tidligere elever havde sat hinanden stævne på skolen for at fejre det skæve 67 års jubilæum, men også for at fejre, at en af de gamle klassekammerater, Carl Christensen fra Denver Colorado USA, var hjemme på besøg.

Karl Morten Heilesen – solens mester Karl Morten Heilesen kom til verden lillejuleaftensdag 1918. Det var under den spanske syge – og som følge heraf kom han til verden en måned tidligere end berammet. Hele familien var sengeliggende i den usle, fugtige lejlighed på Thistedvej 40.

Image9

Som seksårig kom Karl i skole på Thistedvejens skole, og her blev han lærerindens yndling fordi han var så dygtig til at huske sine tabeller og salmevers. – Med lærerindens mellemkomst fik Karl senere friplads på Nørresundby Realskole (Solsideskolen).

”Det var en slem overgang. Undervisningen var kontant og ubarmhjertig, men god,” siger Karl Morten Heilesen. – Det var især kammeratskabet, der kom til at betyde noget for ham, - og i de snart 70 år der er gået, har de jævnligt set hinanden.

Image1

Som fripladselev var han pisket til at ligge i toppen af klassen - ”ellers fik man besked på at man snyltede på samfundet”. Og Karl havde evner – han sprang 5. klasse over. Karl var allerede dengang dygtig til at tegne – og hans tegnelærer mente, at han burde blive ingeniør.

Men det råd prellede af på Karl, der allerede var bidt af billedkunsten, og han blev i 1943 optaget på Kunstakademiet i København. Efter endt uddannelse og efter anbefaling af Ib Spang Olsen blev Karl Morten Heilesen ansat som tegnelærer på Bispebjerg Skole. Skolen var øvelsesskole for Lærerhøjskolen i Emdrupgård, og han var derfor med til at forny formningsundervisningen i Danmark.

”Hidtil havde de arme børn i 1. klasse skullet lære at tegne lige streger, i anden klasse buede og i 3. klasse ovale - og så fremdeles,” fortæller Heilesen. Efter 19 år på Bispebjerg Skole blev Karl Morten Heilesen opfordret til blive lærer på Baptisternes Skoler i Tølløse, - og her havde han sit virke især i efterskole- og højskoleafdelingerne i 21 år.

I de mange år, der er gået siden Karl forlod Nørresundby Realskole, er det blevet til en stor produktion af diverse kunstværker: oliemalerier, træsnit, glasmosaikker, relieffer i forskellige materialer, dåbskapper, logoer og meget, meget mere. – Antallet af udstillinger i Danmark og udlandet har været højt i de forgangne år, – og han har bl.a. udstillet på Statens Museum for Kunst, Charlottenborg og en lang række amerikanske museer.

Image8

Her i det nordjyske kan Karl Morten Heilesens værker, foruden på Solsideskolen, opleves i Vrå Baptistkirke (glasmosaik), Hjørring Baptistkirke (glasmosaik), Løvvangens Kirkecenter (glasmosaik), - men kommer man forbi den lutherske kirke i Panshin i Nigeria, vil man også der kunne se to glasmosaikker af ham.

Har du fået lyst til at læse mere om Karl Morten Heilesen samt se et udpluk af hans værker, så gå på biblioteket og lån bogen ”Vorherres yndling”, som blev udgivet i anledning af kunstnerens 80-års fødselsdag i 1998.

Bliv skrevet op i dag

Læs mere om opskrivning, venteliste og praktisk information vedrørende dette eller udmeldelse af skolen eller SFO.

Læs mere

Solsideskolen Marts 2022 8746
Baggrundsbillede